This gallery contains 1 item.

CLOSET DETOX VOLGENS HET BASIS STAPPENPLAN

Het is alweer die tijd van het jaar: je bent de items van het vorige seizoen meer dan zat en hebt zin in nieuw nieuw nieuw! Maar voor je in het wilde weg gaat shoppen is het belangrijk dat je je kast op orde hebt.
Je kunt pas gaan shoppen als je overzicht hebt; zo voorkom je miskopen en ongedragen items met kaartjes er nog in.
Wil jij leren hoe je in vijf stappen een overzichtelijke en draagbare garderobe krijgt? Lees dan snel verder.

Jouw stappenplan voor een closet detox doe je volgens het B.A.S.I.S. principe!

B = Basics
A = Aantrekken
S = Setjes maken
I = inventariseren
S = Shoppen

STAP 1 : Beginnen met Basics

Als het gaat om garderobe ordenen, dan krijg ik vaak te horen van klanten “Maar hoe en waar begin ik dan?”

Heel simpel: je begint bij je basis items. Dat zijn je jasjes, broeken, jurkjes en rokjes. Deze doorgaans duurdere items zijn meestal meer tijdloos of zijn / worden de eyecatcher van je outfit. Wij beschouwen de NSRL jurkjes ook als tijdloze basics.
Vanuit deze items ga je straks je garderobe opbouwen met setjes maken.
Haal al deze items uit je kast en hang of leg ze bij elkaar aan een rek of op bed.

STAP 2 : Aantrekken!

“De klaargelegde basics ga je stuk voor stuk aantrekken. Meer dan eens komt het voor dat een klant vol overtuiging een jasje laat zien en het al jaren niet meer heeft gedragen omdat hij / zij niet wist hoe te combineren. Als ik dan vraag om het aan te trekken dan blijkt soms gewoon dat het inderdaad een mooi jasje is, maar waarschijnlijk 5 jaar en 6 kilo geleden een stuk beter stond. Weg ermee dan! Of het blijkt gewoon gedateerd te zijn qua pasvorm en kleur. En het omgekeerde kan ook gebeuren; je kan een mooi item zelfs na zes jaar nog volledig her ontdekken en mooi combineren.
Pasvorm en kleur zijn essentieel bij de keuze om iets te houden of weg te doen. Aantrekken dus voor je besluit het te houden of wegdoen! En vergeet niet de achterkant te bekijken.

Twijfel je nog steeds of iets je wel of niet staat? Dan is een persoonlijk kleuradvies en figuuranalyse zeker iets voor jou. Klik hier voor meer informatie.”

STAP 3 : Setjes maken

Als je alle basics hebt verzameld ga je setjes maken. Let erop dat je COMPLETE setjes maakt. Dus alles inclusief schoenen!
Deze laatsten kunnen je outfit ook nog maken of breken.
En ook nu ga je de items weer aantrekken. Ja dit kost best even tijd en moeite, maar ik heb ook nooit gezegd dat je binnen 5 minuten klaar zou zijn he😉 .
Als het setje incompleet is, schrijf je op welk item er nog ontbreekt om er een goede look van te maken, bijvoorbeeld de juiste panty, de goede kleur blouse of schoenen. En vergeet niet om een foto te maken!

Wees ook eerlijk naar jezelf toe: voel ik me in dit setje op mijn gemak? Past het bij mij en/of bij mijn werk? Tijdens deze stap ga je ook verder met beslissen welke items je houdt en welke echt weg kunnen.
Oude vlekken, gaten en verschoten stoffen zijn sowieso een no-go.
Heb je een mooie herinnering aan een item maar pas je het echt niet meer? Bewaar het dan achterop een plankje in de kast. Maar spreek ook met jezelf af dat je er hier maximaal 5 van mag houden.

Tijdens dit proces kom je er vaak achter dat het in je garderobe ontbreekt aan goede kleurtjes blouses en shirts. En dat je van sommige items wel heel veel hetzelfde hebt! De welbekende tic.

Vind je dit een moeilijke stap omdat je het (nog) lastig vindt te bepalen of iets wel of niet kan qua stijl bijvoorbeeld? Dan is de online cursus #smartwardrobe iets voor jou. Binnenkort meer informatie over deze (online) cursus.

STAP 4: Inventariseren & indelen

Nu je alle setjes hebt gemaakt en de lijstjes met ontbrekende items, kun je alles in de kast gaan terug  leggen. Vergeet niet je kast even grondig uit te soppen voordat je alles weer terug legt!
Ik vind het zelf altijd fijn om alle soorten kledingstukken bij elkaar te leggen en hangen en ze dan op kleur te leggen. Het is aan jou wat je zelf overzichtelijk vindt. Uiteraard heeft Marie Kondo allemaal goede opruim tips en trics, die zou je ook nog kunnen raadplegen.
Pak je lijstjes erbij waar je alle aan te schaffen items op hebt geschreven en verdeel het in drie:

Need to have : nodig om je setje compleet te maken

Nice to have : kan je styling nog leuker maken maar niet per se nodig

Bonus buy : absoluut niet nodig maar gewoon heel erg leuk voor de heb

STAP 5: Shoppen

Nu je je lijstjes hebt gemaakt wordt het veel makkelijker om gerichter te shoppen!

Aangezien je toch al lekker gestructureerd aan de slag gaat en je doel is om een overzichtelijke garderobe te krijgen waar je blij van wordt, wees wel een beetje streng voor jezelf:

  • Bedenk van te voren een budget en ga daar niet overheen (okay, max 10% maar echt NIET meer)
  • Probeer eens een winkel uit waar je normaal nooit binnen loopt. En laat je adviseren door de verkoopster maar niet OVERHALEN. Een goede verkoopster kan onderbouwen waarom ze jou iets adviseert (kleur, figuur). Een slechte onderbouwing is: “Ja dat is helemaal van NU”. Wil niet zeggen dat het helemaal wat voor JOU is he!
  • Bespaar niet op basics! Een goede pasvorm met name voor een broek of jasje, is essentieel. Beter kwaliteit dat klasse uitstraalt, dan kwantiteit en voddebaaltjes die na een seizoen in de zak van max verdwijnen.
  • Als je toch afwijkt van je lijstje (doe het niet, doe het niet, doe het niet!) Stel jezelf de volgende vraag: is het een echte toevoeging voor mijn garderobe? Of heb ik er hier al 10 van? Had je jouw tic by the way al ontdekt?

En hoe fijn is online shopping: je kunt heel gericht je items gaan uitkiezen met je lijstje zonder dat je last hebt van impuls aankopen…. Toch ? 😉

BONUS ITEM:

Restylen of Recyclen?

Wanneer gooi je iets weg en wanneer bewaar je het? Hoe doe je afstand van een item?

Ik vertel je in mijn volgende artikel meer over je persoonlijke keuzes voor kleur en stijl. En waarom je wel of niet een trend moet volgen.

Liefs Natalie

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *