Deze week een blog over de oorsprong van Valentijnsdag, een ode aan liefde voor de medemens en een oproep tot giving back. Als het dan toch Valentijnsdag is..

Kunnen we allemaal een beetje Sint Valentinus zijn?

Ik schipper tussen de zin en onzin van Valentijnsdag.
Wat ik er wel leuk aan vind is dat we op die ene dag lief zijn voor elkaar, uit eten gaan en elkaar bloemen of cadeautjes geven.
Wat ik er niet leuk aan vind is dat we op die ene dag opeens lief zijn voor elkaar, uit eten gaan en elkaar bloemen of cadeautjes geven.

Als kind woonde ik in Amerika en dan deelde de hele klas anonieme Valentijnskaartjes aan elkaar uit. Dat begon al een aantal dagen voorafgaand aan de Grote Anonieme Liefdesdag. Dan kwam je in de ochtend op school en lagen er weer een paar ‘anonieme’ envelopjes op je tafel met een heel lief klein al dan niet zelf geknutseld kaartje erin met teksten als ‘Will you be my Valentine’. Dat gaf mij als vreemde eend in de bijt toch wel het gevoel dat ik er ook echt bij hoorde.

Afgelopen dagen ben ik me maar eens echt gaan verdiepen in de oorsprong van Valentijnsdag.

De herkomst van Valentijnsdag stamt namelijk al uit de jaren rond 200 na Christus!
Sint Valentinus was bisschop van Terni in Italië en bekommerde zich omde armen, ouderen en kwetsbaren in de maatschappij. Laten we zeggen; een Majoor Bosshardt, Gordon en Johnny de Mol in één… 😉

Hij zocht hen geregeld op en nam altijd een bloemetje mee uit de bloementuin in het klooster waar hij verbleef.
Van heinde en verre stroomden bewonderaars toe om zijn tuin te bekijken. Aan de jonge koppeltjes die langskwamen, schonk de bisschop een mooie bloemals symbool van trouw en genegenheid.
Hij bracht dagelijks de ode aan de liefde tussen mensen. Wat een prachtig gebaar!
Rond 270 na Christus stierf Sint Valentinus de marteldood in Rome.
Het jaartal van zijn dood is niet duidelijk maar zijn sterfdag wel: 14 februari.
Zijn graf werd druk bezocht, vooral door verloofden diepostuumzijn zegen over hun toekomstig huwelijk kwamen halen.

De intentie wordt dus wel een beetje vertroebeld door de huidige commercie rondom Valentijnsdag. Want het versturen en geven van kaarten en Valentijn cadeaus is echt puur en alleen begonnen uit commercieel oogpunt in de twintigste eeuw in Amerika. En in de jaren ’90 waaide het over naar Nederland. De oorspronkelijke intentie van Valentijnsdag is dus een stuk romantischer.

Liefde kun je niet verbieden

Overigens is in een groot aantal Islamitische landen het vanuit de religie verboden om Valentijnsdag te vieren. In mijn beleving kun je alles dat met liefde te maken heeft, gewoon niet verbieden.  Ook al neemt de commercie iets teveel de overhand zo nu en dan, de intentie ervan is nog altijd liefde.

Maar goed. Nog even terug naar onze vriend Sint Valentinus. Hij wordt vaak afgebeeld met het zwaard waar hij mee onthoofd is. Dus ik snap dat dat niet de beste afbeelding is om op een Valentijnskaart te zetten 🙂 Behalve als je in een scheiding ligt misschien. Haha. Grapje.
Maar de bloem die de beste bisschop benoemde als symbool van trouw en genegenheid? Ja, daar kan ik wel iets mee..

Want dan gaat het dus niet meer alleen om die ene dag in februari of die ene geliefde die jouw partner is, maar ook om die eenzame opa die je tegenkwam tijdens het uitlaten van de hond, de ontheemde vluchteling die je sprak in de tram, of het gehandicapte buurmeisje dat wel een beetje extra aandacht kan gebruiken. En wat is er dan liefdevoller dan met het geven van een bloem te zeggen: “Ja ik zie jou, je bent niet alleen en je mag er ook zijn.”

Dus als we dan met zijn allen morgen die commerciële liefdes gekte met onze partner zullen ‘vieren’, kunnen we dan afspreken dat we de andere 364 dagen OOK een beetje meer trouw en genegenheid gaan tonen aan diegenen die dat goed kunnen gebruiken in deze steeds harder en egoïstischer wordende wereld?

Kunnen we dan afspreken dat we de rest van het jaar allemaal een beetje meer Sint Valentinus zullen zijn?

Liefs Natalie

bron: Wikipedia.nl

Stichting het vergeten kind: www.vergetenkind.nl

Het Nationaal Ouderenfonds : ouderenfonds.nl 

Movement On the Ground : movementontheground.com

Stichting Make a wish: makeawishnederland.nl

 

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *