Op nieuwjaarsdag zit ik in mijn huispak hoor. Een dagje maar want daarna staat alweer een aantal nieuwjaars recepties op stapel waar ik mijn mooie jurken voor uit de kast mag trekken.
Hoe zit het ook alweer met al die dresscodes en mag ik voor 2019 stiekem een klein beetje meer stijl wensen in ons landje?

“Niet truttig maar nuttig”

Zijn dress codes ouderwets? En wie is een ander om jou voor te schrijven wat jij dient te dragen?
Door je te houden aan de kledingvoorschriften toon je respect voor de gastheer of gastvrouw. We leven echter wel anno 2019 en zoals mijn gerespecteerde lieve collega Anne-Marie van Leggelo van Het Etiquette Bureau altijd zegt: Etiquette is nuttig niet truttig. Dat houdt in dat je dus best een invulling mag geven die dicht bij jezelf ligt, zolang je respectvol blijft en je bewust bent van (het nut van) de gelegenheid. En met een beetje logisch nadenken kom je al een heel eind.

Black tie of gala?
Deze dresscodes komen nog steeds ontzettend vaak voor en betekenen precies hetzelfde.
Jij gaat in een lange jurk of cocktail jurk die net tot op of net boven de knie komt. Het liefst geen dichte pumps maar open schoentjes met een hak (sandaaltjes). Maar als jij geteisterd wordt door zo’n vervelende knobbel op je voet waardoor sandaaltjes nou eenmaal niet passen of flatteren, dan doe jij lekker die elegante dichte pumps. Natuurlijk wel met een goeie hakhoogte van 10 centimeter.
En dat is dus het mooie van anno 2019, snap je? Een beetje van jezelf en een beetje ouderwetse etiquette.
De kleur van de jurk is aan jou. Tegenwoordig mag er op dat vlak veel meer. Denk aan pailletten en metallic look. Lage of zeer sexy decolleté mag ook als jij het niet erg vindt dat mannen vooral met jouw ‘jongens’ praten.
Dat verandert echt niet in 2019 #metoo #thosetwo.
Je date draagt een smoking en eventueel lak schoenen. Voor de ANWB-look kies je voor hem dezelfde kleur strik als jouw jurk.  Maar een mooie zijden zwarte strik is altijd goed.

‘Vlag op modderschuit’
Je ziet een dame in zo’n ontzettend beeldige jurk voorbij schuifelen en bekijkt haar uitgebreid van onder naar boven; designers schoenen, matching clutch, sieraden, alles tip top bij elkaar gestyled. Maar wanneer jouw blik haar hoofd bereikt dan wordt je uitzicht gehinderd door een paar loshangende, pluizige piekharen waar net aan een kammetje doorheen is gehaald! Hoe zonde is dat? “Als je haar maar goed zit!” Dat wisten ze in de middeleeuwen al maar tegenwoordig in de 21e eeuw zijn we in dit kikkerlandje te krenterig om even een extra afspraakje bij de kapper in te plannen voor een feestelijke coupe!”
Een echt vlag-op-modderschuit-effect voor zo’n dure jurk.
Hetzelfde geldt voor ongelakte of niet schone nagels (handen en voeten) en zichtbaar harige benen (ieuw! Ja ook ieuw anno back-to-basic-lekkergroen-2019)

Assepoester
‘Wie de schoen past, trekt hem aan!’ Need I say more?
De schoen MOET PASSEN. Anders geen prins voor jou, Assepoes.

Panty wel of nie? 
Ook hierover zijn de meningen verdeeld. ik adviseer je een beroep te doen op je gezonde verstand en zelfvertrouwen met betrekking tot de looks van jouw benen. Kies je voor een huidkleurige panty, dan zeg ik: geen glans!
Zeer geschikt hiervoor zijn de Summer en Suntime panty’s van Oroblu.

Hallo bent u daar nog?
En gewoon niet doen omdat het echt super irritant is als iemand daar de hele tijd op kijkt: een horloge. dat geldt voor Gala, Cocktail, Black tie, White tie en elke ‘tie’ die er bestaat. Het is onfatsoenlijk te laten merken dat je op de tijd let.
En dat geldt hetzelfde voor je mobiel. Weg dat ding. het is feest. Iemand heeft zijn best gedaan jou te vermaken dus hij komt alleen uit je tas als je wilt checken of de oppas heeft gebeld. Nou okay. Dan ook nog even voor die eerste foto aan het begin van de avond als je er nog goed uitziet.
En je mag het eten even posten op je instastories en… Hallo bent u daar nog? Ja hij mag weer terug in de clutch. Ook anno 2019.

Tenue de Ville
Het bekt zo lekker. Zeg maar eens hardop: “Tenue de Ville” lekker toch?
Maar wat IS het eigenlijk? Letterlijk betekent het stads outfit.
Deze dresscode zien we vaak voorkomen bij openingen of exposities maar ook paardenraces, business events en soms bij modeshows.
Jij trekt een jurk of rok aan tot op de knie of er net over. Niet te kort! De kleuren mochten ‘vroeger’ niet te opvallend maar moest het basic zijn dus grijs of blauw. Tegenwoordig is er een groot aantal basis kleuren bijgekomen denk aan diverse groentinten. Het gaat er bij deze dresscode vooral om dat je feestelijk met een zakelijke touch kleedt.
Hij gaat in een tweedelig pak zonder al te veel fratsen. In deze dresscode kun je behoorlijk wat van je eigen smaak en stijl kwijt.

Shop ’till you drop! 
Lang leven het online shoppen want ook in 2019 gaan we weer flink tekeer met onze creditcards in the cloud als ik de voorspellingen mag geloven.
Voor gala- en cocktail jurken nieuw zou ik even kijken bij: Robin Uitgaansmode of Honneloeloe

Mooie designers tweedehands gala- en cocktail jurken scoor je absoluut bij: The Next Closet


Tenue de ville jurkjes vind je hier: NSRL – Natalie Serlui

En voor mooie feestelijke kapsels kun je bijvoorbeeld eens contact opnemen met Get Styled
Handig! zij doen gelijk je make up erbij.

Een tikkeltje nerveus…
A touch of gold, orange, pink…. je ziet het steeds vaker staan op uitnodigingen. Er wordt gevraagd een ‘tikkeltje’ toe te voegen.
Ja maar wat is dat precies: een tikkeltje van je outfit? Denk dan aan sjaaltJE, kettinkJE of schoentJE. Oh dus niet de hele jurk mag goud?
Uh. Goeie vraag. De vrijheid die ‘touch’ geeft, daar worden mensen dus vaak bloed nerveus van heb ik gemerkt.
Ook hier geldt het respect en logisch nadenken vooral! Als het een receptie of bruiloft betreft ga je dus niet in een spijkerbroek met roze shirt bij ‘touch of pink’. En de gastheer of vrouw zal het enorm waarderen als jij dat tikkeltje goud toevoegt aan je outfit, vast ook als het de hele jurk betreft.

You’re never fully dressed without a…. 
Mocht je dit te laat lezen en al met gouden gala jurk, ongeschoren benen en een horloge om in de taxi naar je ‘touch of gold’-oud en nieuw feestje onderweg zijn … Bedenk dan:

You’re never fully dressed without a smile
And if you stand for somethin’ you can have it all
‘Cause if is real your love will never die
You’re never fully dressed without a smile (oh oh oh oh oh, oh oh)
You’re never fully dressed without a smile (oh oh oh oh oh, oh oh)
You’re never fully dressed without a smile

Happy stylish new year!
Cheers!

Love for all of you,
Natalie

‘Self-confidence is the best outfit’

About the Author

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *